20 maart 2021

Meten grass clippings

Grass clippings, theorie en praktijk Flip Wirth en Wim Pelkmans 5 februari 2020

FW verzorgt een inleiding over de theorie van grass clippings. Hij heeft de publicatie op internet van Micah Woods daarvoor geraadpleegd het boek getiteld: One bucket at a time na te lezen: https://www.asianturfgrass.com/buckets/. Er is een protocol voor het meten van grass clippings afgesproken.

Wim Pelkmans laat zien hoe het meten van grass clippings in de praktijk gaat. Hij heeft ook een filmpje gemaakt om te laten zien dat het meten zeer eenvoudig is en weinig tijd kost.

Bij consequent meten krijg je inzicht in de grasgroei in relatie tot bemesten, speelkwaliteit, de timing ervan etc. Eigenlijk is het verrassend hoeveel informatie gehaald kan worden uit de metingen en hoe de greenkeeper op basis van deze informatie kan sturen.

Op 18 november tijdens de DGB slotdag vertelt Andrew Knott in een presentatie waarom hij grass clippings verzamelt en wat de meerwaarde is: in weinig tijd krijg je veel informatie over de toestand van je gras.

DGB leden kunnen metingen (in liters) invoeren in de database. De metingen worden omgerekend naar ml/m². Deze eenheidswaarde wordt gebruikt voor vergelijken en sturen. Hierbij het volledige protocol.

Voor niet-DGB leden bestaat er een Excel sheet waarin de gemeten hoeveelheden kunnen worden ingevoerd.

Niet-DGB leden die ook mee willen doen, worden verzocht contact op te nemen met hp.wirth@outlook.com

nl_NLDutch