30 november 2017

Meetinstrumenten

Voor het uitvoeringen van de metingen wordt gebruik gemaakt van deze hulpmiddelen.
De standaards voor de Holing out test en de Digidet worden in eigen beheer gemaakt voor leden van DGBeheer.

Meten van de waterdoorlatendheid met de ringenset volgens het protocol.

Voor de holing out test maken we gebruik van een in eigen beheer vervaardigde houder. Lees hier de instructies voor gebruik.

Bijgaand filmpje (YouTube) gemaakt op GB De Turfvaert, laat zien hoe het werkt.

Hierbij ook een rapport van 4 Amerikaanse universiteiten over een vergelijking van de stimpmeter en de Pelzmeter, waaruit blijkt dat de uitkomsten van beide apparaten betrouwbaar zijn en vergelijkbaar:

Grassoorten fotograferen en analyseren met de Digidet:

Voor het gebruik van de Digidet maakte Jeff Collinge in 2006 deze handleiding.

Bij Barenbrug is een systeem in ontwikkeling dat automatisch grassoorten herkent. DGB leden helpen momenteel de database te vullen. De foto’s worden gemaakt met de eigen smartphone geplaatst op een bloempotje. Afmetingen 15x15x15 cm. De houten blokjes zijn voor een stabiele positie en steeds ook dezelfde. Zorg ervoor dat er geen kieren zijn  waardoor licht kan binnenkomen. Maak de foto’s met de flits aangezet. Maak minimaal 15 foto’s wanneer het gras goed droog is (ter voorkoming van reflectie)

Voor het meten van grass clippings staat hier het protocol. De data kunnen worden ingevoerd in de database onder speelkwaliteit. Geef wel eerst het aantal m² van de monitoring greens door zodat de omrekening naar ml/m² automatisch wordt gedaan.

nl_NLDutch