30 november 2017

Geschiedenis

Duurzaam Golfbaan beheer (DGB) begon in 2005 als initiatief van Maarten van Ede (voormalig bestuurslid banen van de NGF) geïnspireerd door het duurzaam beheermodel van een groep Deense greenkeepers. De gedachte was om ook in Nederland duurzaam beheer te introduceren, met als doel het beheer van golfbanen toekomstbestendig te maken. Van 2006 tot en met 2012 is een eerste Nederlands collectief greenkeepers actief geweest met het monitoren van onderhoud van greens volgens de zelf ontwikkelde standaard (protocol).

Het project werd ondersteund door de Nederlandse Golf Federatie. De Sports Turf and Research Institute (STRI) voerde jaarlijks een analyse uit van de verzamelde data. De activiteiten worden gesteund door de firma Barenbrug (groot in gras).

Momenteel is het project een nieuwe fase ingegaan. De methodiek van invoeren van data is verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt door toepassing van een invoer-APP. Dat leidt tot tijdsbesparing en vermindert de kans op foute registraties. Ook wordt gewerkt aan het verbeteren van de informatievoorziening voor de gebruikers. Binnenkort komt een managementrapportage beschikbaar ten behoeve van baancommissaris en bestuur die data haalt van de database maar ook van diverse andere systemen zoals EMS, IntoGolf en Proware. Zo wordt inzicht verkregen in het reilen en zeilen van de club. Het ligt in het voornemen in de loop van het jaar een rapport te maken dat inzicht geeft in integrated pest management (IPM). Alles valt en staat natuurlijk wel dat er data worden vastgelegd.

Sinds begin 2014 is een nieuwe groep gestart. Naast de gebruikelijke bijeenkomsten waarbij uitgebreid aan kennis vermeerdering wordt gedaan, is men gestart met het verzamelen van gegevens van greens met als doel het beheer te verduurzamen. Alleen door een goed inzicht in de activiteiten en gebruikte middelen kan men duurzame keuzes maken. Op basis hiervan worden ervaringen en inzichten worden gedeeld zodat men verbeteringsprogramma’s kan opzetten. Successen en problemen kunnen door professionele adviseurs worden geanalyseerd met behulp van de data en grafieken geven inzicht in resultaten. Deelnemers beschikken over een eigen pagina die beschermd wordt door een wachtwoord. Vanaf deze pagina krijgt men tevens toegang tot de database. Verder maakt een dashboard dat de informatie ontsluit deel uit van het systeem.

Spreekt dit u aan, dan nodigen we u uit om op deze manier invulling te geven aan duurzaam beheer op uw golfbaan en ook lid te worden van DGBeheer.

Hierbij onze brochure (voorjaar 2016)

nl_NLDutch